Avanza eller Swedbank

Många idag har insett att banken har ändrat karaktär. Dels så handlar det inte längre om att banken kommer att erbjuda dig exempelvis någon högre ränta då du har pengar sparade där.

Dels så handlar det även om att den mer personliga kontakten kommit att försvinna i en större utsträckning: banken har blivit mer digital och många lokala kontor försvinner. Något som naturligtvis inte behöver vara något negativt, åtminstone inte om man ser till en yngre, mer datavan, generation.

I och med detta så förväntas man som kund också ta ett större ansvar över den egna ekonomin. Man får själv ta beslut gällande sitt sparande, man får undersöka vilken typ av ränta man kan få för de lån man har och man får även i övrigt jämföra de olika bankernas erbjudanden. Något som också kan löna sig.

Genom att kontakta en annan bank så kan man ofta som kund erbjudas bättre villkor än vad man tidigare haft. Detta är således en viktig poäng: du tjänar på att visa dig aktiv och mer ombytlig.

För att göra det lättare att navigera i artikeln kan du använda nedan indexförteckning:

Jämförelse mellan Avanza och Swedbank

Idag pekar många på Avanza som ett givet val, men hur står sig denna uppstickare egentligen mot en bank som Swedbank – själva arketypen av en stor, traditionell bank? Först och främst så är det svårt att ställa dessa aktörer mot varandra.

Avanza är ingen bank i dess traditionella mening. Du kan exempelvis inte sätta in din lön, ha ett bankkonto knutet till detta och använda exempelvis swish på den dagliga basis som många gör.

Det Avanza är – och erbjuder – är en enklare hantering av kapitaltjänster. Du som kund kan exempelvis lösa ett ISK konto hos Avanza och börja handla med aktier på hela världens börser. En handel som dessutom – på Stockholmsbörsen – sker utan courtage om ditt kapital är lägre än 50.000 kronor.

Starta ett konto hos Avanza

Skillnad mellan Avanza och Swedbank

Avanza har kraftig förenklat handeln med aktier och andra värdepapper för gemene man. Genom att sänka trösklarna, erbjuda logiska förklaringar och räkneexempel, varna för risker och avdramatisera handeln i stort så har man öppnat en ny värld för många.

Privatpersoner som är beredda att ta ansvar för sin egen ekonomi och som tycker om att se om sitt eget hus har sett Avanza och deras tjänster som ett överlägset alternativ för sparande.

Utöver aktiehandel så kan man även välja att placera pengarna i någon av de tusentals fonder som finns hos Avanza. Även där till låga avgifter och, i vissa fall, helt gratis.

Överlägsna tjänster hos Avanza

Swedbank ska å sin sida inte jämföras med Avanza. Istället ska jämförelsen ske mot exempelvis Handelsbanken, SEB och Nordea och där står man sig de facto ganska bra. Som traditionell bank så erbjuder Swedbank vardagstjänster och man gör det med den äran.

Vad gäller handel så står man sig också relativt bra och du kan köpa aktier via både hemsidan och via telefon eller din app i telefonen. Här har också Swedbank tagit bort courtage i många fall – vilket är bra och som långt ifrån alla banker gjort. I övrigt så erbjuder man sparande i fonder och har en app som håller väldigt hög klass.

Av den anledningen så kan en kombination av Swedbank och Avanza vara en bra lösning. Vill du ha en traditionell och trygg bank för dina vardagstjänster så är Swedbank ett bra alternativ.

Vill du ha det lilla extra för din handel och sätta lite extra snurr på det egna sparandet så är det Avanza som gäller – utan tvekan. Avanzas tjänster är helt enkelt överlägsna på den svenska marknaden och detsamma gäller för priserna.

Priser Avanza – se och lär, övriga banker

Avanza är mer än bara en pigg uppstickare. Man har sedan starten ständigt ökat i antalet kunder och man har en trogen skara av följare som dessutom kallar sig för avanzianer: det säger mycket om hur pass nära sina kunder man arbetar.

Med en slogan som lyder – Mer till dig och mindre till banken – så har man förändrat väldigt mycket. Att detta stämmer är heller inget att sticka under stolen med. Avanza är en billigare bank att ha sina pengar i än andra; något som naturligtvis har skapat denna enorma popularitet.

Avanza leder vägen – andra banker följer efter. Som senast med det vi nämnde ovan: att Swedbank tagit bort courtage på handeln med vissa aktier är ingen slump. Här kan man förmodligen tacka Avanza och deras driv framåt för att priserna blivit mer humana och rimliga.

Kundtjänst Avanza – snabba svar på dina frågor

Vad gäller kundtjänst så har Avanza skapat en tillgänglighet för kunderna. Behöver du hjälp så finns chattar, det går att maila och man är dessutom aktiva på olika sociala plattformar. Svaren kommer snabbt och är både sakliga och pedagogiska. Ett föredöme även där.

Men, faktum är att även Swedbank förtjänar ros i den frågan. Även den banken har lagt manken till då det gäller att vara tillgänglig för sina kunder. Svaren må dröja lite, men i jämförelse med många andra banker håller man en hög klass.

Här kan man verkligen hoppas att resten av de större aktörerna följer exemplet utstansat av Swedbank. En bra, och fungerande kundtjänst är det minsta man kan begära.

ISK Avanza eller ISK Swedbank?

Den frågan behöver knappt svaras på baserat på vad vi skrivit hittills. Du kan lösa ett ISK hos Swedbank, men frågan är varför? Om du verkligen vill hålla på med aktier och ta eget ansvar så erbjuder Avanza en överlägsen tjänst som gör att du A) lätt kan komma igång och B) enkelt kan se ditt kapital växa – givet att du gör rätt val såklart.

ISK innebär att du inte skattar för dina vinster, du betalar istället en schablonskatt årligen. Det är ett bra sätt att handla med aktier, fonder och värdepapper på och allra bäst gör du detta hos Avanza.

Starta ett konto hos Avanza