Avanza eller Danske Bank

Dags att ta tag i ditt sparande? Fler och fler börjar inse att man står ganska ensam i den här frågan. Tiden är förbi då man kunde ha ett vanligt bankkonto och få ränta på sina sparade pengar där. Samma sak gäller för pensionen. Där krävs det aktiva val för att man ska kunna ha en fi övergång från arbetsliv till pensionärslivet.

Ett aktivt sparande gör skillnad – och idag finns fler, och bättre, alternativ än någonsin tidigare. Frågan är vilket av dessa man ska välja? Om valet står mellan Avanza och Danske Bank – vilket är det bästa valet att göra?

Allt handlar egentligen om hur man tänkt sig att spara. Danske Bank är en mer traditionell bank där du kan ansöka om lån, sätta upp ett lönekonto, ha bank- och kreditkort och så vidare. Vad gäller sparande så erbjuder de, precis som alla andra traditionella banker, olika fonder att investera i.

Man kan även som kund välja ett ISK på Danske Bank och därigenom handla med exempelvis aktier, värdepapper och investera i fonder. ISK – InvesteringsSparKonto – är ett väldigt bra sätt att spara pengar genom. Inte minst sett till man vid handel via ett sådant slipper vinstskatt: man betalar istället en schablonskatt – oavsett värdet på kontot. Det är också ISK som gjort störst skillnad för den genomsnittlige svensken och dennes sparande.

Genom ISK så har exempelvis handel med aktier blivit mer tillgängligt, roligare och betydligt mer lukrativt. Bilden av den rika finanshajen är på väg att suddas ut – numera så handlar vem som helst med aktier. Detta kan vi tacka en aktör för: Avanza. Det är också där de flesta väljer att ha ett mer aktivt sparande idag. Ett ISK på Avanza ger nämligen extrema fördelar i jämförelse med Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och egentligen alla av de större bankerna i Sverige.

Jämförelse Avanza och Danske Bank

Avanza är uppstickarens uppstickare. Sedan starten 1999 så har man medvetet arbetat för att göra sparandet enklare för folk i gemen. Idag så är man en välkänd – och extremt populär – aktör på den svenska marknaden. Det är lätt att förstå varför.

En jämförelse mellan Avanza och Danske Bank faller egentligen på sin egen orimlighet. Dels av den enkla anledningen att Danske Bank erbjuder fler tjänster. Hos Avanza kan du som kund exempelvis inte ha ett bankkonto eller ett bankkort. Men, dels så kommer jämförelsen dem emellan även att halta som en följd av att Avanza är överlägsna med de tjänster de erbjuder. Ingen annan bank i Sverige når samma höjder då det kommer till att erbjuda handel med fonder, aktier, finansiella instrument och värdepapper som Avanza gör.

Avanza utmanas inte av de traditionella bankerna på den planhalvan – de försöker, men de är inte ens nära. Istället så kommer utmanarna underifrån och där man ser att exempelvis Savr och Nordnet erbjuder liknande tjänster och villkor. Det är där spänningen ligger och det är mellan dessa tre som kampen om framtidens kunder kommer att stå.

Kombinera Avanza och Danske Bank

Däremot så kommer du fortfarande att ha nytta av den traditionella banken. Den här texten är inte till för att helt kapa dessa vid fotknölarna. Det är inget fel på Danske Bank. Tvärtom!

Men just då det handlar om sparande och ISK så finns det ingen anledning att välja den banken – eller någon annan etablerad och traditionell bank. Där får du utan tvekan det du behöver av Avanza.

Du kan däremot kombinera exempelvis Danske Bank och Avanza och dra nytta av respektive banks fördelar inom deras olika områden. Det är inga problem och det kan mycket väl vara en kombination som faller väldigt väl ut.

Fördelar med Avanza

Vilka är då de stora fördelarna med Avanza och varför är banken så pass populär? Vi räknar upp några av dessa här nedan:

  • Låga avgifter. Avanza har en slogan som lyder – Mer till dig, mindre till banken. Den stämmer också väl överens med vad man erbjuder. Har du ett kapital under 50.000 kronor så betalar du inget courtage vid handel med aktier. Över 50.000 kronor betalar du courtage, men i jämförelse med andras så är det väldigt lågt. Utöver detta så finns det också väldigt låga avgifter på fondsparande. En av de mest populära – Avanza Zero – är dessutom gratis.
  • Bra information och användarvänlighet. Genom pedagogiska texter och matnyttiga videos så lär man kunderna om handel, vad de ska tänka och vad de ska undvika. Hemsidan – och appen – har ett tilltalande typsnitt och en snygg design. Det är roligt att använda Avanzas tjänster.
  • Bra kundtjänst: Avanza är måna om sina kunder och svarar på alla frågor nästan per omgående. Du behöver inte sitta i långa köer: du kan ställa frågor via chatt eller via mail och erhålla ett matnyttigt svar nästan direkt. Där kan etablerade banker definitiv ta lärdom!

Starta ett konto hos Avanza