Investera Pengar: Tips för att få pengar att växa med bra avkastning

Investera pengar och säkra din inkomst på sikt

I stort sett alla vill ha mer pengar att röra sig med, men få är de som på riktigt lyckas skaffa sig detta. För de flesta förefaller det vara en omöjlig nöt att knäcka, trots att det egentligen inte är en hemlighet hur man går till väga. Problemet är nog att de flesta inte är beredda att lägga ner den tid, engagemang och självdisciplin det krävs för att lyckas få pengar att växa.

En del har förstått att man måste investera pengar för att tjäna pengar – i större utsträckning än ett 9–5-jobb. Men vad är det då som ger den bästa avkastningen på pengar? Där går åsikterna brett i sär, även om de flesta är överens om att det inte är att skicka sitt bankkonto till en nigeriansk prins så att han med din hjälp kan föra ut några miljarder ur landet – och belöna dig kungligt för det. Att dessa spam-mejl fortfarande finns visar ändå på att det finns människor där ute som tror att det kan vara så.

I slutänden handlar det om väl övervägda och stabila investeringar som får växa långsamt över lång tid. Om du vill vara säker på att dina pengar ska växa – och inte riskera att de är borta en dag på grund av en riskabel investering – så är det så du ska göra. Så vad är övervägda och stabila investeringar?

Snabblänkar

Ränta på bankkonto

Om du har tusen kronor att avvara i månaden att investera så bör du kunna få ihop så du har en miljon på banken på drygt 25 år enligt ränta på ränta-principen. Detta kommer dock inte att fungera om du låter pengarna ligga på ett vanligt bankkonto. De flesta vanliga bankkonton har ingen, eller obetydlig ränta.

Med tanke på att inflationen äter upp pengars värde med ungefär 2 procent per år, betyder det att pengar som ligger på konto utan ränta blir 2 procent mindre värda varje år. För att åtminstone bibehålla pengarnas värde bör räntan vara motsvarande inflationen – 2 procent. Vill du investera så är det definitivt inte så du gör det.

Det finns en del särskilda sparkonton med högre ränta. Med dessa brukar du behöva få låsa pengarna så att du inte kan göra några uttag under en viss period. I gengäld får du högre ränta på pengarna. I de bästa fallen kan du komma upp i 10 procent. Dessa konton kallas för fasträntekonton.

På ett fasträntekonto låser du in pengarna under 1–3 år och får under tiden en hög sparränta på upp till 10 procent. Fastränteplaceringar passar dig som vet att du inte behöver pengarna under en bestämd period.

Investera i handel med aktier

Aktier kan för vissa låta som ett lotteri där värdet går upp och ner från dag till dag. Man kan aldrig vara säker på om en aktie ska gå upp eller ner – man kan bara göra kompetenta gissningar.

Poängen med att investera i aktier handlar inte om att köpa och sälja från en dag till nästa.

Det är ytterst få som handlar med aktier på det sättet. Ja, de som är duktiga på det tjänar otroligt mycket pengar – men för vanliga människor är aktier fortfarande mycket vettigt, om man tänker stabilt och långsiktigt.

Om man sprider ut sin aktieportfölj mellan många olika, stabila företag kan man räkna med en årlig vinst på runt 8–10 procent. Sedan spelar det ingen större roll hur aktierna studsar upp och ner från den ena dagen till den andra. Om du tänker långsiktigt kan du se hur det i slutänden kommer att landa på 8–10 procent plus i slutet av året.

Investera pengar i fonder

Känner du dig osäker på aktiehandel och inte tror dig om att kunna bedöma vilka aktier som är stabila, så finns alternativet fonder. Det är fortfarande handel i aktier, men det är experter som tar hand om det. Människor som kan aktiemarknaden köper och säljer aktier på ett förståndigt och stabilt vis, och du köper in dig på en liten andel i en fonds totala aktieportfölj.

Nackdelen är att du måste betala en avgift på 1–2 procent av vinsten om året. Därmed förlorar du en del, men behöver å andra sidan inte engagera dig. Med fonder kan du fortfarande räkna med en årlig vinst på 5–7 procent, vilket är en bra bit högre än inflationens 2 procent.

Öppna ett ISK-konto på Avanza och börja med månadsspar i fonder.

Starta ett konto hos Avanza

Investera i guld

Vill du investera dina pengar så de ligger tryggt, oavsett vad som händer i omvärlden är investering i guld vettigt. Priset på guld stiger alltid jämnt med inflationen och äts aldrig upp av denna. Guld påverkas heller inte av uppgångar och nedgångar på börsen eller eventuella krascher.

När du investerar i guld kan du antingen köpa fysiskt guld i form av tackor. Har du ett riktigt bra kassaskåp kanske det är ett alternativ. Annars kan du köpa värdepapper knutna till guld, aktier i ett gruvbolag som bryter guld eller spela på guldets värdeuppgång och -nedgång. Men för det krävs god kunskap om marknaden.

Investera pengar i obligationer

Obligationer är i korthet att du som privatperson lånar ut en större summa till stat, kommun, institut eller större företag. Räntan är god och pengarna binds för en längre tid innan obligationen går att lösa in. En obligation brukar kosta mellan en halv och en miljon, varför det inte är många som köper hela obligationer.

Men precis som aktiefonder kan man köpa andelar i en större portfölj. Och precis som med aktiefonder betalar man en viss, mindre avgift till en mäklare för detta. Den årliga avkastningen för obligationer är något lägre än för aktier.

Investera pengar i fastigheter

Att köpa en hyresfastighet är inget gemene man kan göra. Det är ett val för de som lyckats generera en del pengar under åren. Med en hyresfastighet har man en avkastning på mellan 3 och 7 procent per år. Fördelen är att en fastighet är okänslig för inflation samt att det blir lättare att få fördelaktiga lån från banker.

Kontentan av allt detta är att du bör lägga upp en långsiktig plan. Få blir rika snabbt, men alla kan bli rika över tid – med en bra och disciplinerad plan.

 

Starta ett konto hos Avanza