Fondrobot: Hur fungerar fondrobotar? Vad gör en bra fondrobot?

fondrobot

Vad är en fondrobot?

Kortfattat är det en app som hjälper en sparare att investera i fonder. Med hjälp av avancerade algoritmer, baserade på forskning kring aktiemarknaden, ser en fondrobot till att dina intressen tillvaratas efter dess yttersta förmåga. För småsparares behov är den förmågan mer än nog.

Det bästa med fondrobotar är att du ofta kan anpassa hur den ska jobba efter dina önskemål. Om du skulle anlita en mäklare för det uppdraget skulle det bli väldigt dyrt. Men en fondrobot blir arvodet aldrig högre än 1 procent av vinsten. Oftast är det mycket lägre.

Snabblänkar

Hur fungerar en fondrobot?

Kort och gott är en fondrobot en automatisk tjänst som baserat på en rad svar du ger kring dina spar- och investeringsönskemål föreslår hur du ska investera dina pengar. Det är egentligen inget jätteavancerat och går inte att jämföra med en kunnig mäklare om man är ute efter att investera större summor.

Det är heller inget vettigt alternativ för den som kan aktiehandel och investeringar i fonder. Men om man inte har koll och egentligen inte är intresserad av att lära sig är fondrobotar ett mycket prisvärt alternativ. Med deras hjälp kan du få bättre avkastning än om du bara på måfå satsar i olika fonder utan att egentligen ha koll på något.

En fondrobot kan också hjälpa dig att lägga dina investeringar på rätt risknivå. Vill du spara långsiktigt eller kortsiktigt? Är du redo att ta risker eller vill du spela säkert? En bra fondrobot kan hjälpa dig att hitta rätt samling av fonder och aktier som lägger dig på den investeringsnivå du önskar.

Är fondrobotar bättre än mäklare?

Man kan svara både ja och nej på den frågan. Om du är en seriös investerare och har höga krav på var du lägger dina pengar för att optimera hög vinst på kort tid är en kunnig mäklare alltid bättre. Men också mycket dyrare. Och mänsklig. En fondrobot jobbar alltid för dig. En mäklare jobbar för sin firma och en rådgivare på din bank jobbar för sin bank.

Om du sätter ut dina mål är det dessa mål som kommer att följas – och inga andras intressen kommer att ligga bakom olika råd och placeringar som görs. Hur mycket detta är värt är upp till dig själv att avgöra. Men ju mindre du kan om aktiehandel, desto mer värd är hjälpen från en fondrobot.

Vad gör en bra fondrobot?

De flesta fondrobotar du hittar är utvecklade enligt samma vetenskap i grunden och är så bra de kan bli i dagsläget. Tekniken bakom är snarlik över hela fältet. Det som skiljer sig är vad företagen bakom väljer att erbjuda för alternativ och hur dessa passar dig. Hur mycket inflytande vill du ha? Hur mycket inflytande kan du ha baserat på dina egna kunskaper?

Om du är helt oerfaren så kanske du inte vill ha några valmöjligheter egentligen. Då vill du snarare ha en fondrobot som tar dig i handen och går i förväg och kommer med förslag. Om du vet en del och har lite krav kanske du vill ha många valmöjligheter som du kan tweaka tills du har ditt optimala upplägg. Tills du är på den nivå där du inte behöver en fondrobot alls.

Så vilken är den bästa fondroboten?

Det logiska svaret på det är givetvis att den bästa fondroboten är den som passar dig bäst. Alternativt den som på enklast vis ger dig möjlighet att välja på vilken nivå du vill lägga ditt fondsparande. Den bästa fondroboten är den där du kan starta som gröngöling och få utrymme att utvecklas.

Om fondroboten kan anpassa sig till dina kunskaper så att dina önskemål får större betydelse ju längre du håller på har du hittat den bästa fondroboten. Finns den fondroboten? De flesta företag som erbjuder fondrobotar skulle ju påstå att deras erbjuder precis det. Vi har dock valt att titta närmare på Avanzas fondrobot Avanza Auto.

Avanza och Avanza Auto

Avanza är en helsvensk bank med tillstånd från Finansinspektionen. Banken grundades 1999 och fokuserar på sparande, placering och pension. Att de erbjuder en av marknadens bästa fondrobotar är därför inte så konstigt.

Deras fondrobot Avanza Auto är uppdelad i sex delar med olika inriktning som du kan läsa mer om nedan. I grunden ligger deras robotar på olika risknivå där man investerar i olika procent på aktier och ränta. Ju säkrare du vill ha det, desto mer pengar investeras i ränteinvesteringar. Ju högre risker du vill ta desto mer investeras i aktier.

Eftersom aktiemarknaden hela tiden rör på sig och värden går upp och ner balanseras hela tiden andelen så att procentsatsen alltid landar på den du har beställt. Öppna ISK konto hos Avanza för att komma igång.

 

 

Avanza Auto-familjen

Avanza Auto 1 – kortsiktigt försiktigt

Här är fördelningen 39 procent aktier och 61 procent räntor, vilket gör risken ganska låg.

Avanza Auto 2 – kortsiktigt balanserat

Med denna fondrobot är fördelningen 49 procent aktier och 51 procent räntor.

Avanza Auto 3 – kortsiktigt offensivt

Med en offensiv approach på kort tid är detta alternativet där balansen ligger på 55 procent aktier och 45 procent räntor.

Avanza Auto 4 – långsiktigt försiktigt

Om man investerar på länge sikt kan man ta lite högre risker då upp- och nedgångar jämnar ut sig. Avanza Auto 4 är ändå lite försiktig och balanserar 72 procent i aktier och 28 procent i räntor.

Avanza Auto 5 – långsiktigt balanserat

Här ligger balansen på 88 procent i aktier och endast 12 procent i räntor.

Avanza Auto 6 – långsiktigt offensivt

Detta är högsta risknivån där fondroboten fokuserar helt och hållet på aktier och inget i räntor.

Vad kostar Avanza Auto?

Precis som alla fondrobotar är Avanza Autos avgift väldigt blygsam. Den rena avgiften är endast 0,2 procent av din vinst. Därefter tillkommer en rörlig avgift som förändras beroende på hur väl Avanza lyckas förhandla priserna kring olika fonder. Totalt kan du räkna med en avgift på mellan 0,4 procent och 0,5 procent av din vinst.

Sammanfattning om fondrobotar

Fondrobot kan vara ett utmärkt val för dig som vet begränsat mycket om aktier och fonder och inte har några ambitioner att lära dig något men ändå vill investera så enkelt och prisvärt som möjligt.

Starta ett konto hos Avanza