Avanza eller Nordea

Ska jag som privatperson välja Avanza eller Nordea? Egentligen så handlar det om en ganska orättvis jämförelse. Det som man bör vara medveten om är att Avanza riktar in sig på kapitaltjänster och på investerande. Detta medan Nordea är en mer traditionell bank som är överlägset Avanza sett till alla tjänster man erbjuder till både privatpersoner och företag.

Hos Nordea kan du även – precis som hos Avanza – investera och handla med både aktier och värdepapper. Utöver detta kan du exempelvis även ha ditt sparande, få din lön in på kontot, använda ett bankkort, ta lån och möta en fysisk person inne på ett kontor.

För att göra det lättare att navigera i artikeln kan du använda nedan indexförteckning:

Jämförelse mellan Avanza och Nordea

Jämförelsen är därför orättvis och egentligen så handlar det inte om att välja Avanza eller Nordea. Det handlar istället om du ska välja Nordea – eller en annan större bank – som komplement till Avanza.

För: gillar du att ta eget ansvar för dina pengar, har ett intresse i att investera – eller vill komma igång med detta – och vill sköta investeringar på ett smidigt, billigt sätt så är Avanza det bästa valet för dig. Det överlägset bästa.

I jämförelse så står sig Nordea bra mot andra banker och sett till det stora utbudet av tjänster så slår man definitivt Avanza på fingrarna. Men, det Avanza erbjuder i form av kapitaltjänster står i en helt annan klass.

Starta ett konto hos Avanza

Skillnaden mellan Avanza och Nordea

Däri ligger också det stora skillnaden mellan Avanza och Nordea – och andra större banker. Du handlar med kapital och kan sköta dina investeringar på ett väldigt smidigt sätt hos Avanza.

Det finns emellertid även andra skillnader. Frågar du gemene man hur denne upplever sin bank så pekar många på att man är i ett underläge. Man har ett lån där och i och med detta så står man också, så att säga, men mössan i handen. Vilket innebär att man rättar sig efter de villkor – stundtals dåliga – som man erbjuds och detta utan att göra någonting åt saken. Sanningen är att det borde vara tvärtom: du har dina pengar hos en bank och du borde också få valuta för detta.

Det är något som Avanza insett. Med en talande och slagkraftig slogan – Mer till dig, mindre till banken – har man visat att man är på kundernas sida. Man erbjuder enkla, smidiga lösningar och har tagit fram en app i absolut världsklass som regelbundet bjuder på uppdaterade börser, som alltid kommer med en massa nya tips och inspiration och där de anställda hela tiden delar med sig av goda råd, tankar och allmänna tips.

Man har träffat den svenska folksjälen och idag så har man en trogen – och stor – kundskara som kallas för avanzianer. Det visar också väldigt mycket på banken popularitet. Ingen har väl exempelvis hört talas om Nordeaner, Handelsbankianer eller Swedbankare? Det säger ganska mycket.

Tjänster Avanza – riktat mot investeringar

Söker du en traditionell bank så är Avanza inte det du söker. Vill du däremot börja handla med aktier så är du bara ett par knapptryck bort: då är Avanza den bank du ska välja. Hos banken hittar du möjligheter till all typ av handel med aktier och värdepapper och detta på de flesta större börser.

Utöver detta kan du även välja någon av de tusentals fonder som tagits fram och förvaltas av Avanza. Tjänsterna är inte av vardaglig karaktär – ännu – och riktar sig mot de som vill komma igång, eller utvecklas, med investeringar.

Jämför man med Nordea så är det natt och dag. Nordea har en relativt ny plattform för investeringar, men den går inte att jämföra med Avanzas motsvarighet. Tyvärr, då många banker verkligen skulle må bra av att utvecklas på den fronten.

Priser Avanza – låga avgifter och inget courtage

Vad gäller priser så är Avanza väldigt låga. Man har exempelvis tagit bort courtage för personer vars kapital understiger 50.000 kronor och i övrigt så har man också ett blygsamt courtage för handel med aktier för personer med lite mer pengar på kontot.

Avgifter för fonder är även de satta på en låg nivå och är, i vissa fall, inte ens existerande: Avanza har några fonder som är helt gratis. Där är man ett föredöme och faktum är att många större banker följt dessa exempel. Det syns i synnerhet vad gäller courtage där många sänkt sina nivåer ganska rejält.

Kundtjänst Avanza – får du svar på dina frågor?

Avanza har en väldigt bra kundtjänst där man snabbt svarar på frågor via exempelvis mail eller via chatt. Man har även en stor närvaro på sociala medier och interagerar med sina kunder via exempelvis Twitter och på Facebook.

I och med att man har som ambition att förenkla handeln med exempelvis aktier så är man också väldigt pedagogisk i sin framtoning. Man talar på ett språk som folk förstår. Det är väldigt lyckat.

Isk Avanza eller Isk Nordea – var öppnar jag kontot?

Svaret på den frågan är ganska given. Du ska välja Avanza om du har ett intresse av att investera och ta eget ansvar för dina pengar och ditt kapital. Du kan förvisso även välja ett isk hos Nordea, men baserat på den ganska trista och långsamma plattform de erbjuder så finns det egentligen ingenting som talar för det beslutet.

Välj Nordea för andra tjänster där man har sina storheter och fördelar. Välj Avanza för kapitaltjänster och för ditt ISK.

Starta ett konto hos Avanza