Avanza eller SEB

Vilken bank är egentligen bäst av Avanza och SEB? Frågan är egentligen felställd. Det handlar om två helt olika typer av banker som erbjuder väldigt olika tjänster.

Ser man till Avanza så är man en nischad bank som riktat in sig på kapitaltjänster. Detta medan SEB erbjuder kapitaltjänster och alla andra tjänster som man normalt förknippar med en bank.

Jämförelsen haltar således och går inte att göra med rättvisa. Däremot så kan man dock säga att en kombination av Avanza med ett konto på SEB – eller någon annan traditionell, större bank – är en väldigt bra kombination.

För att göra det lättare att navigera i artikeln kan du använda nedan indexförteckning:

Jämförelse Avanza och SEB

Man kan emellertid jämföra Avanza och SEB gällande just kapitaltjänster och möjligheten att handla med aktier, värdepapper och olika finansiella instrument.

Där vinner Avanza och man gör det mot samtliga svenska, större banker. Du kan förvisso handla med aktier via ett ISK konto även hos SEB, men det sker då på ett betydligt osmidigare sätt än hos Avanza.

Gällande just detta är Avanza bäst i klassen – i hela skolan, rent av – och det är definitivt något för andra aktörer att ta rygg på. Avanza har gjort det svåra enkelt. Många privatpersoner har haft respekt – med viss rätt – för handel på börsen.

Starta ett konto hos Avanza

Skillnad mellan Avanza och SEB

Det Avanza har gjort är att skapa något som alla förstår och där språket både är formellt, pedagogiskt och väldigt, väldigt förklarande. Utöver detta så har banken även skapat enkla vägar till handeln. Appen är smidig och lätt att använda.

Du kan när som helst köpa- eller sälja aktier och du kan hålla koll på hela världens börser. Samtidigt så ges du även värdefulla tips och du kan följa intressanta nyheter om de företag som du visat intresse för.

Riktigt så enkelt är det inte hos SEB. Där finns förvisso en app och det går att handla värdepapper och aktier via denna. På samma sätt kan man även ringa och använda datorn för att exempelvis köpa aktier.

Men, det är stelbent, det är allt annat än smidigt och det är även dyrare att handla där. Samma sak gäller för övrigt även hos andra större banker. Man tar höga avgifter och man tar ut ett courtage för handel med aktier. Det är något som Avanza till stor del har slopat och just det har också burit frukt: handel, sparande och andra tjänster är billiga – i många fall helt gratis – hos Avanza.

Det är en tydlig skillnad och här är det nog dags för andra banker att tänka om. Annars kan Avanza springa förbi rejält om de fortsätter utveckla sitt utbud av tjänster.

Tjänster hos Avanza – kapitaltjänster och sparande

Om du vill ta ett eget ansvar över din egen ekonomi och ditt sparande så är Avanza definitivt något för dig. Faktum är att även du som helt novis på exempelvis aktier – vilket alla är i början – snabbt kan hitta både information, skaffa dig kunskap och steg för steg komma att se ditt kapital växa. Allt finns tillgängligt och på ett mer naturligt sätt.

Avanza är extremt måna om sina kunder och jobbar hårt med både information och tillgänglighet. Detta gör att banken och dess tjänster passar bra för privatpersonen som har ett mindre kapital såväl som för den större finanshajen.

Priser hos Avanza – slopat courtage och låga avgifter

Priserna är en sak som sticker ut hos Avanza. Man har medvetet hållit låga priser och i och med detta också lockat allt från stora investerare med stort kapital till mindre småsparare. Vid handel med aktier så har Avanza exempelvis tagit bort courtaget för personer med ett lägre kapital än 50.000 kronor på kontot.

Även med ett högre kapital så har man ett väldigt lågt – i jämförelse med andra, exempelvis SEB – courtage. Utöver detta så erbjuder man låga avgifter för sparande i bankens fonder. En av de populäraste fonderna – Avanza Zero – är dessutom helt gratis. Detta gör att Avanza verkligen kan leva upp till sin egen slogan: Mer till dig, mindre till banken.

Att man tar ut lägre avgifter och erbjuder billiga tjänster är en extremt stor fördel: varför ska man behöva betala så mycket för att de facto ha sina pengar på banken? Den frågan borde fler aktörer på marknaden ställa sig – och även många privatpersoner som bara, av ren slentrian, sätter in pengar på ett sparkonto.

Kundtjänst Avanza – du får svar på alla frågor

Avanza erbjuder en överlägsen kundtjänst där du – oavsett spörsmål – kan få snabba, informativa svar dygnet runt. Detta via chatt eller genom att maila. Man har även en hög närvaro på olika sociala medier och ligger därigenom nära sina kunder.

Detta bygger relationer och ger en friskhet kring hela Avanza. Banken andas modernitet och optimism; något som ytterligare ökar populariteten hos vanligt folk där i synnerhet yngre känner ett stort förtroende.

ISK Avanza eller ISK hos SEB?

Du kan öppna ett ISK hos både Avanza och hos SEB och du kommer genom detta att slippa betala skatt på eventuella vinster – du betalar enbart en schablonskatt för ditt ISK. Frågan är emellertid enkel: varför ska du välja SEB när Avanza är så pass överlägsna på just handel med värdepapper, aktier och andra finansiella instrument?

Vill du på allvar ta tag i din ekonomi så är Avanza det bästa valet för dig. Kort sagt: bli en av alla nöjda Avanzianer – de kallar sig faktiskt så – redan idag och ta del av den smidiga värld som Avanza har skapat för kapitaltjänster.

Starta ett konto hos Avanza