Avanza eller Nordnet

Avanza har under loppet av några år – 1999 – inte bara utmanat de stora bankerna. Man har passerat dem med råge och detta genom att nischa in sig på sparande och kapitaltjänster.

Där har man verkligen lyckats tilltala kunderna. Dels genom att göra steget till handel med aktier och värdepapper kortare, lättare att begripa och enklare att utföra. Det senare som en följd av en överlägsen app och hemsida som pedagogiskt förklarar olika situationer och processer samt ger tips och inspiration. Dels också genom att erbjuda överlägsna priser.

I jämförelse med större, traditionella banker – Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank – så är Avanza lite av en gamechanger för småsparare. Plötsligt så erbjuds man schyssta villkor där exempelvis courtage tagits bort och där avgifterna för fondsparande blivit betydligt lägre – i vissa fall gratis. Förvisso har större banker börjat möta utmaningen och har, som ett led i detta, börjat sänka sina avgifter. Det handlar emellertid fortfarande om en väldigt ojämn match där Avanza är segrare sju dagar i veckan då det kommer till priser och kapitaltjänster.

Inte oväntat är dock att andra utmanare inom samma nisch skulle dyka upp och försöka ta sig an Avanza. Dels i form av Savr då det kommer till sparande i fonder och dels i form av Nordnet då det kommer till handel med aktier, med fondsparande och med handel med andra finansiella instrument.

Där har det faktiskt visat sig att Nordnet faktiskt utmanar på allvar. Frågan är vilken av dessa banker som är bäst?

Jämförelse mellan Avanza och Nordnet

Man kan definitivt jämföra Avanza och Nordnet och få en väldigt jämn match. Här handlar väldigt mycket om personlig smak och vilka preferenser som man själv har. Både Nordnet och Avanza har väldiga fördelar och många nöjda kunder som står redo att hylla sitt val.

Avanza har funnits längre och har därigenom skaffat sig ett försprång. Man har medvetet byggt upp en image om att vara en bank för småspararen och har en paroll som lyder: Mer till dig – mindre till banken.

Den stämmer också. De som har Avanza som bank beskriver sig själva som Avanzianer, något som skapar en kraftig vi-känsla och där man känner att man är med i en rörelse. Det har Avanza gjort väldigt bra.

Nordnet å sin sida har på kort tid lyckats locka över många kunder och det har inte skett av någon slump. På samma sätt som Avanza så erbjuder man väldigt bra villkor, låga priser och möjligheter att handla med aktier, värdepapper och finansiella instrument på nästan att världens börser. Utöver detta så har man också många fonder att spara i. Här handlar det om att välja den bank som man själv känner passar bäst.

Ett alternativ är också att kombinera Avanza och Nordnet. Det går att ha konton på både dessa banker och det är också gratis att flytta över aktier och att starta ett konto är gratis hos både Avanza och Nordnet. Kort sagt: prova dig fram och känn efter. Båda dessa har klara fördelar och erbjuder på det stora hela likvärdiga villkor. Detta innebär dessutom ett starkt skydd för hela ditt sparande då både Nordnet och Avanza omfattas av den statliga bankgarantin.

Skillnad Avanza och Nordnet

Som sagt, båda dessa aktörer erbjuder likvärdiga upplägg, tjänster och priser. Två saker skiljer dock dessa båda aktörer åt genom två olika fördelar. Vi tittar närmare på dessa:

Fördel Nordnet – Shareville.

Nordnet har en egen plattform för sina sparare – Shareville – där man kan följa olika investeringar som andra investerare gjort. Det är ett bra verktyg för den som befinner sin i lindan av sin karriär som investerare och som vill lära sig av mer erfarna traders och investerare. Det är något som Avanza ännu saknar, men det kan säkerligen skapas en liknande plattform även där.

Öppna ett konto hos Nordnet

Fördel Avanza – Kundtjänst.

Avanza har satsat extremt hårt på sin kundtjänst och du som användare får både snabba, korrekta och pedagogiska svar – oavsett fråga. Man sätter en ära i att vara en bank för folket och där man tar alla frågor på lika stor allvar. Där ligger Avanza mil framför alla konkurrenter – inklusive Nordnet, som hittills de facto fått ganska mycket klagomål på sitt sätt att hantera kundärenden.

Starta ett konto hos Avanza

Tjänster Avanza – fortfarande heltäckande inom kapital

Avanza erbjuder handel med aktier, värdepapper och olika finansiella instrument till låga priser och på ett tilltalande sätt. Man kan utöver detta spara i någon av de tusentals fonder som erbjuds. Även där till förmånliga priser.

Avanza är en bank för framtiden och det kommer säkerligen att vara än fler som väljer denna lösning för kapitaltjänster. Nordnet fungerar på ett liknande sätt och erbjuder samma typer av tjänster. Avanza är emellertid mer etablerade och är därför ett lite säkrare kort att spela ut.

Priser Avanza – ingen eller låg courtage

Nordnet och Avanza har ungefär samma priser och har dessutom slopat courtage för vissa av sina kunder. För Avanza så innebär det att en kund med en understigande kapital om 50.000 kronor inte behöver betala courtage.

Nordnet å sin sida har 80.000 kronor som gräns, men då under en sex-månaders period och där ett visst antal affärer tillåts. Även för personer med ett högre kapital så finns stora ekonomiska fördelar där courtaget är betydlig lägre hos både Avanza och Nordnet än hos andra banker.

Avanza kundtjänst – given vinnare

Som vi nämnde ovan. Det finns ingen bank som slår Avanza på fingrarna i den där frågan. Man svarar på alla frågor och man gör detta snabbt och på ett informativt sätt via antingen mail eller via chatt.

Dessutom är man en modern bank som finns där kunderna finns – något som innebär en hög närvaro på sociala medier och plattformar. Det är egentligen bara för andra banker att ta rygg på Avanza i den här frågan och utveckla sina egna kundtjänster till en högre nivå. Kommer man ens nära så får man vara nöjda.

ISK Avanza eller ISK Nordnet?

Som vi sagt hela tiden: välj den av dessa två banker som passar din personliga smak bäst. Du kommer oavsett vilken bank du väljer att få låga priser och avgifter och därmed också mer pengar i plånboken. Testa gärna att ha ett konto hos båda och känn efter.

Många har idag ett ISK hos Avanza och ett isk hos Nordnet. Det kan verka krångligt, men faktum är att många ser detta som en fördel där man exempelvis använder Avanza för affärer med lite högre risker och Nordnet för lite lägre risker i sin handel – eller, givetvis, tvärtom.