Avanza eller SAVR

Avanza har sedan starten 1999 tagit enorma – och målmedvetna – steg. Man har hittat en egen nisch och lyckats utmana de större etablerade bankerna i jakten på småspararnas gunst. För varje år har man också lyckats växa och locka till sig nya kunder.

Hemligheten är att Avanza ställer sig – och alltid har gjort så – på småspararnas sida. Parollen – Mer till dig – Mindre till banken – har inte skapats av en slump och för att dra ögonen till sig. Tvärtom: man får de facto mer i plånboken om man väljer att spara i Avanza än om man har sina pengar hos en traditionell bank.

Där är valet givet. Står man inför att placera pengar och är redo att ta ett större ansvar för den egna ekonomin så är Avanza att föredra framför Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank. Men, det är också en skillnad dem emellan. Avanza är ingen bank dit du kan sätta in din lön, ha ett konto – med ett kort – kopplat och använda dig av mer vardagliga tjänster. Du behöver fortfarande en bank för detta.

Frågan är om du behöver Avanza? Det är en relevant fråga att ställa då det egentligen bara handlat om en tidsfråga innan andra aktörer skulle försöka ta sig an Avanza på deras hemmaplan och erbjuda liknande upplägg för sparande och för kapitaltjänster. Senast i raden är SAVR och vi ska göra en liten jämförelse dem emellan här.

Skillnad mellan Avanza och SAVR

Ser man till SAVR så är det en ny bank som erbjuder – precis som Avanza – olika kapitaltjänster. En viktigt skillnad finns emellertid. SAVR har riktat in sig på fonder. Man kallar sig för Fondrebellen och visst finns det fog för detta påstående. Det är billigt att spara i fonder hos SAVR och det är billigt även i en jämförelse med Avanza.

Det finns dock även en skillnad. Avanza har en bredare tjänst där du kan handla med aktier, värdepapper och med andra finansiella instrument till låga priser. SAVR har just fonder som sin specialitet. Det man gjort som kapat priserna är att man tagit bort den högre förvaltningsavgift för fonder som finns. Hos Savr betalar du en lägre sådan än hos Avanza – och en betydligt lägre sådan jämfört med en traditionell bank – och istället så betalar du en så kallad plattformsavgift för ditt sparande. Den ligger på 00.9%.

En skillnad är tydlig mot exempelvis Avanza där du betalar – automatiskt och dagligen 1/365-del förvaltningsavgift. Där har SAVR nischat in sig och skapat en trogen skara av sparare.

Jämförelse Avanza och SAVR

Det går att jämföra Avanza och Savr på flera sätt. Klart står att det kan vara fördelaktigt att spara i någon av de 1300 olika fonder som finns hos Savr sett till den låga avgiften. Enligt bankens egen utsago så kan du få ett sparande som är 30-50% billigare än hos Avanza och det gör naturligtvis skillnad.

Samtidigt dock: Avanza har många andra fördelar sett till sina fonder. Dels så finns ett stort utbud av olika fonder. Dels så finns det även verktyg för att hitta det sparande och den fond man verkligen söker efter.

Vad gäller det senare så är Avanza svårslagna. Med en app byggd för användarvänlighet och med olika verktyg, tips och inspiration kan man med lätthet hitta en gynnsam fond att spara in. Dessutom: Avanza har många fonder som inte kostar någonting och man har – i jämförelse med traditionella banker – även låga förvaltningsavgifter.

Det vi kan säga är att en kombination av Avanza och Savr kan vara lösningen. Du hittar fonder och använder Avanzas avsevärt mycket bättre hemsida – eller app – för att hitta det du söker och sedan så sparar du hos Savr. Det bör dock även kompletteras med en traditionell bank för vanliga bankärenden. Något som kan bli rörigt. Tre banker kanske inte är den ultimata kombinationen, även om det är möjligt.

Kundtjänst Avanza – överlägsen på alla sätt

Avanza har en överlägsen kontakt med sina kunder – så kallade Avanzianer (bara en sådan sak!) och erbjuder en snabb, informativ och överlägsen tjänst för frågor och spörsmål.

Man kan nå professionell hjälp via chatt eller mail och dessutom finns det även en hög närvaro på olika sociala medier. Avanza tar dina kundrelationer på allvar och det är en stor anledningen till varför man vuxit sig så stora.

Priser Avanza – överlägsna för handel med aktier

Det är billigare att ha fondsparande hos Savr och speciellt om man har ett högre kapital. Men, det är också det enda banken erbjuder. Hos Avanza kan du spara i fonder, du kan handla med aktier och värdepapper samt med andra finansiella instrument. Till låga priser och på ett enkelt sätt. Avanza har slipat ned trösklarna och fått vanliga Svenssons att våga ta steget ut på börsen och styra sin egen ekonomi.

Vad gäller priser så har man exempelvis tagit bort courtage för handel på börsen där du har ett kapital underliggande 50.000 kronor. Även för personer med mer ekonomiska muskler så finns det fördelar vad gäller Courtage: du får lägre sådant hos Avanza än hos de större bankerna. Som sagt: mer till dig – mindre till banken.

ISK Avanza eller ISK Savr?

Här skulle vi definitivt säga att Avanza är bästa banken att ha ett investeringssparkonto hos. Detta förutsatt att du ska använda det för att själv också handla med exempelvis aktier.

Handlar det däremot om att du har ett fondsparande på ditt isk och där du bara vill låta dina pengar förvaltas? Då är Savr faktiskt ett bättre alternativ, även om Avanza inte på något sätt är ett dåligt sådant.

Starta ett konto hos Avanza

Starta ett konto hos SAVR