Investera i Guld: Är Guld en bra Investering? När ska man investera?

investera i guld

Investera i guld

Guld har i alla tider visat sig vara en trygghet i många kriser. Det är en investering som är värd att läsa på mer om, att utforska och överväga, eftersom guld är ett idealiskt sätt att bevara ditt långsiktiga välstånd. Det är aldrig lätt att veta var man ska investera pengar.

När du fått mer insikt i hur det går till, och när du läst några argument till varför du ska investera i guld, så kommer du åtminstone att ha ett öppnare sinne och känna dig mer motiverad att lära dig mer. Den här artikeln kommer att ta upp några vanliga frågor och funderingar som du kan ha innan du investerar i guld.

Snabblänkar

Är guld en bra investering?

Visste du att när det är inflation, då valutan går ned i värde, brukar guld öka i värde? När andra valutor kommer och går, och skiftar i värde, så fortsätter guld att stabilt stå på fast mark och försäkra ägaren om en viss trygghet. Det borde vara ett argument som räcker för att våga testa att investera i guld, men låt oss inte stanna där. Guld är pengar, på riktigt. Det har i över 3.000 år varit ett effektivt sätt att betala och ta betalt.

Pappersvaluta förlorar med tiden sitt värde. Det märker vi av inte bara i Sverige, men också i flera andra länder. Men guld behåller tidlöst sitt värde. För den som vill ge ett arv till sina efterträdare är guld ett klokt val eftersom det alltid går att lämna vidare utan att värdet har förminskats. Guld försvinner inte. Det guld som utvunnits genom tiderna har möjligen bytt form, men det har inte försvunnit. Det finns fortfarande här.

Guldet kan inte brinna upp. Inte heller påverkas guld av ett år med dåligt väder där skörden blivit förstörd. Guld fyller inte magen lika bra som sädesslag men det är definitivt lättare att hantera, och det finns där för dig när tiderna är knapra. Guld är lätt att förvara och har låga underhållskostnader. Du måste inte ens förvara guld hos någon annan, som en bank. Du kan förvara guld till ett högt värde i en hemlig gömma i ditt hus utan att det tar särskilt mycket plats. Det är ännu en fördel över pengar. Guld måste inte ens förvaras i landet. Du kan äga guld utomlands, var som helst.

Guld är också säkert för dig som känner dig orolig för hackare. Det går inte att hacka sig in i en guldtacka på samma sätt som någon kommer åt dina sparkonton på internet. Så när datorsystemen är opålitliga och osäkra finns guld där för att säkerhetsställa en sorts balans. Det har dessutom aldrig hänt att att guld fallit till noll. Guld går att omvandla till den valuta som du behöver ha den i, det fungerar som valuta i alla länder. Det finns alltid köpmän som är villiga att ta sig an guld så att du slipper ha det på handen längre. Så med guld har du alltid pengar på kontot, vare sig det syns eller inte.

Hur investerar man i guld?

Det går såklart att köpa guld hos din närmaste guldsmed och förvara i hemmet. Men för dagens moderna samhälle finns det många system som kan underlätta för dig som önskar guld i en lite mer kontrollerad och organiserad investering.

Du kan till exempel äga aktier hos ett företag som hanterar eller äger guld. Då är guldet på ett sätt ditt utan att du behöver hantera det fysiskt.

Gold futures

Ytterligare ett sätt att investera i guld är att köpa Gold Futures. Vad betyder det egentligen? Gold Futures, eller guldframtid som det översätts, är ett alternativ som innebär spekulationer. Det är inte det säkraste alternativet eftersom att det handlar om en framtida förhoppning, men det har sina fördelar. Du gör ett kontrakt där du betalar för guldet inför en framtida leverans.

Till exempel om du kommer överens i ett kontrakt om att du köper en viss mängd guld för 1.000 kronor, och guldpriset sedan stiger med 50 procent innan guldet har blivit levererat till dig kommer värdet på det guld du har köpt att öka utan att du behöver betala för det. När du säljer guldet så är det istället värt 1.500 kronor, och du gjorde en bra affär.

Ett mycket välanvänt sätt att investera i guld är att använda sig av ETF:er. ETF, som står för Exchange-Traded Funds, är riktade mot guldinvestering och är ett bra sätt att äga guld på eftersom det innebär att du, som namnet visar, investerar i en fond. Det är som att äga aktier, du kan köpa och sälja precis som du vill samtidigt som du riskerar mycket lite. Priser ändras under dagen, som med vanliga aktier, och du kan engagera dig så mycket eller lite du vill. Öppna ISK konto hos Avanza för att komma igång, Avanza erbjuder ett stort antal ETF:er.

När ska man investera i guld?

Guldpriserna brukar gå upp när investerarnas förtroende för den ekonomiska marknaden är lågt. Så det bästa är att investera i guld innan det blir inflation, eller andra ekonomiska kriser. Det är inte värt att vänta tills något händer innan du investerar i guld. Det är precis som en försäkring, där du bäst investerar innan olyckan har hänt och sedan kan känna dig säker när olyckan sker

Vänta inte med att investera i guld. Det är en bra investering för en framtida generation, och det kan öka dina tillgångar redan nu. Så det är värt att lära sig mer och att se hur du kan använda dina tillgångar på bästa sätt. Det sägs att guld är det mest säkra att investera i under 2022. För att göra bra val i dina investeringar ställ dig frågor som: “Vad tror jag kommer att hända med guldpriserna under den närmsta tiden?” “Hur kommer det att se ut i längden?” “Investerar jag i guld på grund av långsiktig stabilitet eller kortsiktiga vinster?”

För att din investering ska bli så effektiv som möjligt lär dig mer om de olika sätten att investera. Förhoppningsvis har du lagt grunden till den kunskapen med denna artikel.

 

Starta ett konto hos Avanza