Avanza eller Handelsbanken

Avanza har visat sig vara mer än bara en pigg nykomling i den svenska bankvärlden. Sedan starten 1999 – med en ambition i att förenkla sparande och investerande för vanliga privatpersoner så har banken tagit enorma kliv.

Deras slogan – Mer till dig, mindre till banken – säger en hel del om hur man tänkt sig upplägget och kring vilket segment man riktat in sig.

Avanza har blivit vad man kan kalla för en folkrörelse. De som idag använder sig av Avanzas tjänster kallar sig för avanzianer och bara en sådan detalj spär på den starka vi-mot-dem-känsla som banken bygger på. Avanza står på kundens sida och detta till skillnad mot den traditionella banken. Eller?

Avanza – en uppstickare här för att stanna

Man kan lätt bli förblindad av Avanzas framfart och alla de fördelar man erbjuds som kund hos dem. Dels kan man ta de del av 1000-tals olika fonder att investera och spara i – många dessutom gratis sett till avgifter. Dels har banken också förenklat handeln med aktier.

Genom en perfekt utformad app kan svensken enkelt navigera, köpa- och sälja aktier, följa kurser och få en massa initierade tips längs vägen. Utöver detta ges man hela tiden nyheter om det innehav man har och får uppdateringar kring hur den egna portföljen utvecklas.

Använd Avanza som ett komplement till Handelsbanken

Ser man till nackdelarna så är Avanza ingen traditionell bank i dess egentliga mening. Det är en fördel, men även en nackdel. Du kan exempelvis inte ha ett bankkonto hos Avanza dit din lön kommer in den 25e varje månad. För det syftet behövs Handelsbanken eller någon annan bank. Just detta gör att Handelsbanken fortfarande är relevanta och kan fungera som ett utmärkt komplement till Avanza.

Detta sagt med en tanke om att det ena inte utesluter det andra. Du har, kort sagt, ett traditionellt konto hos Handelsbanken med ett tillhörande kort och ett sparande. Utöver detta har du Avanza som den bank där du själv sätter dig i förarsätet vad gäller investeringar i aktier och sparande i mer spännande – och, i många fall, väldigt lukrativa fonder.

Priser hos Avanza – fritt och låg courtage

En fördel med Avanza är att man pressat priserna och att man gjort detta rejält. Den slogan man använder sig av är definitivt inget slag i luften och ett uppseendeväckande uttalande i syfte att dra ögonen till sig. Det handlar om konkret fakta: är du kund hos Avanza så får du mer i plånboken sett till att de flesta av tjänsterna är gratis.

Du betalar ingen avgift för att bli medlem, du kan investera i fonder som är gratis – och där vissa har en låg avgift per år. Gällande aktiehandel så erbjuder man fritt courtage till kunder som aldrig haft mer än 50 000 kronor i samlat sparande hos Avanza.

Även den som har ett högre kapital får ett väldigt lågt courtage och detta gör att steget till att handla med aktier blir både enklare och billigare. Handelsbanken erbjuder – i jämförelse med andra banker – ett lågt courtage; men långt ifrån lika generöst som hos Avanza.

Starta ett konto hos Avanza

Överlägsen kundtjänst hos Avanza

Vill du handla med aktier så är Handelsbanken bra – du kan köpa via internet, via telefon och via kontor – men riktigt till Avanzas klass når man inte. Det handlar till mångt och mycket om ett nytänkande och teknisk överlägsenhet.

Avanza tar spjärn mot den traditionella banken och gemene mans bild av den: man vill ta bort bilden av en kund som står med mössan i hand och vackert väntar på ett erbjudande.

Man ger kunden verktygen att själva fatta sina egna beslut rörande sin ekonomi. Genom transparens, överlägsna villkor och tillgänglighet så har man också visat att detta är möjligt. Avanza är en kapitaltjänst bank. Handelsbanken är mer av en bank i dess egentliga mening – men som erbjuder okej tjänster vad gäller just investering och kapital.

Många känner rädsla för att förlora den personliga kontakten med sin bankman och drar sig av den anledningen för att sätta in pengar på exempelvis ett ISK-konto hos Avanza. Handen på hjärtat dock: när pratade du senast med din bankman? De flesta banker har tagit steget bort från det personliga mötet till förmån för det digitala samtalet.

Vad gäller detta så är Avanza, även här, ett föredöme och en föregångare. Kundtjänsten är digital och du kan när som helst ställa en fråga och få ett snabbt svar – på ett sätt som du förstår.

Detta är viktigt: kundtjänsten är inte till för personer med miljoner kronor som rullar dagligen. Den finns till för den vanlige Svensson som börjar investera och vill hitta snabb, begriplig information. Där är Avanza ohotad etta. Du kan även ringa och använda sociala medier för att ställa frågor och få information. Som sagt: ohotad etta.

ISK hos Handelsbanken eller ISK hos Avanza?

Kan man lösa ett ISK-konto – investeringssparkonto – även hos Handelsbanken? Ja, det kan man och det fungerar som vanligt – du kan investera och betala en schablonskatt istället för en vinstskatt på de vinster du gjort under året. Frågan är varför du ska lösa ett ISK just där – eller hos någon annan större bank?

Då det kommer till hur du handlar och hur pass många fördelar som finns så är rådet enkelt: starta ett ISK hos Avanza istället. Det ger dig en lust att fortsätta förvalta ditt eget kapital och bygga upp en trygghet för framtiden.

Starta ett konto hos Avanza