Bästa Kreditkortet: Tänk på det här

bästa kreditkortet

Letar du efter det bästa kreditkortet?

Det finns all anledning att tänka sig för både en och två gånger innan du väljer vilket kreditkort du ska teckna. Särskilt när det gäller bonussystem, förmåner och avgifter kan det skilja en hel del mellan olika kreditkort. Du bör först och främst se till dina individuella behov när det kommer till kreditkort. Det är inte säkert att det bästa kreditkortet är ett kreditkort med låg ränta, men sannolikt är det så.

Snabblänkar

Vad är skillnaden mellan ett kreditkort och ett betalkort eller bankkort?

När du står inför att teckna ett kreditkort, behöver du vara medveten om skillnaden mellan ett kreditkort och ett betalkort eller bankkort. Det är fullt möjligt att ha till exempel ett VISA eller MasterCard utan att det per definition är ett kreditkort.

När du har kreditkort, kommer du få hem en faktura i slutet på varje månad på det belopp du handlar för under perioden. Det innebär alltså att du handlar på kredit, vilket är en typ av lån. Så är för övrigt även fallet alla gånger du handlar på faktura via till exempel Klarna eller direkt mot till exempel en webbshop eller e-handelssajt.

När du istället väljer att teckna dig för ett betalkort eller bankkort betalar du direkt vid varje köp du gör. Det kan alltså inte dras mer pengar från ditt kort än vad du har på ditt konto. När du handlar med ett kreditkort är det istället maxgränsen för din kredit som sätter gränsen för hur mycket du kan handla för.

Bästa kreditkortet för din kreditvärdighet

Det är också viktigt att veta att ditt totala antal krediter kan påverka din kreditvärdighet, vilket i sin tur kan påverka dina chanser att få andra lån och krediter eller att bli godkänd för abonnemang eller hyreskontrakt. Det som är bäst vad gäller kreditkort och kreditvärdighet, är att hålla ned antalet kreditkort du är tecknad för samtidigt. Ju färre krediter desto bättre, sett till din kreditvärdighet.

Men det är fullt möjligt att skaffa flera kreditkort utan att din kreditvärdighet sätts på spel. Kanske vill du kunna ta del av flera typer av förmåns-och bonussystem som många utfärdare av kreditkort erbjuder? Då ska du se till att sätta så låg maxgräns som möjligt på kreditbeloppet på varje kort.

När din kreditvärdighet bedöms, tas nämligen stor hänsyn till hur mycket pengar du har i lån – och varje maxkredit på dina kreditkort räknas då som ett faktiskt lånebelopp. Det är med andra ord bättre att ha två kreditkort med 50 000 SEK i maxkredit vardera, än ett med 300 000 SEK i maxkredit.

Kreditkort med låg ränta

När du tecknar ett kreditkort, tecknar du alltså i princip ett lån. Och när det kommer till lån är du säkert redan medveten om att det gäller att hålla koll på dina räntor. Precis som när du förhandlar och avtalar om ränta på ditt bolån med banken, ska du kontrollera att du får en förmånlig ränta på det kreditkort du tecknar.

Ju lägre ränta, desto bättre kreditkort. Det går faktiskt att formulera sig så rakt och direkt. Räntan är nämligen det som visar hur mycket pengar det kostar för dig att använda dina krediter. Ofta är det betydligt mer förmånligt att använda sig av kreditkort än till exempel snabblån via sms, och det beror på att kreditkort generellt sett har lägre ränta.

Kreditkort med räntefria avbetalningar

En annan stor skillnad när du jämför kreditkort med lån av olika slag, är att de flesta kreditkort erbjuder räntefria avbetalningar under en viss tidsperiod. Det vill säga, att så länge som du betalar hela summan direkt på alla fakturor som kommer, så läggs det inte på någon ränta.

Det är däremot möjligt att välja att inte betala hela beloppet direkt, utan att istället skjuta upp betalningen av en delsumma till nästa månads faktura. Då tillkommer ett räntepåslag på den summan. Tänk på att din ekonomiska situation kan ändras över tid. Du ska alltid ta räntan i beaktande när du tecknar ett kreditkort – även om du just nu råkar vara i en situation då du kan betala alla fakturor direkt när de kommer.

Räntefria avbetalningar kommer dock ofta med olika typer av avgifter. Det är viktigt att du beräknar den faktiska kostnaden för att ha ett kreditkort. Räkna alltid med samtliga avgifter och räntor när du jämför olika kortutfärdare.

Vilket är det mest förmånliga kreditkortet?

Vad som är mest förmånligt och inte är en definitionsfråga. För att svara på vad som är mest förmånligt för dig, behöver du definiera vad dina behov och önskemål är. Finns det ett värde i att kunna samla poäng till lyxiga resor via till exempel SAS eller Norwegian, eller är det rabatter på livsmedel och dagligvaror som står i fokus? Eller att du ska få tag på det allra billigaste betalkortet?

Många guider menar att det mest förmånliga kreditkortet för vardagens shopping är ett kort som till exempel re:member flex. Det bästa matkortet anses vara ett sådant som är knutet till många rabatter och materbjudanden – till exempel har både Coop och ICA egna kreditkort som båda tävlar om titeln “bästa matkortet”.

De flesta som letar efter ett förmånligt kreditkort är ute efter att få tillgång till bonussystem och rabatter, utan att behöva betala någon avgift för kortet. Kreditkort utan årsavgift är till exempel:

 • Re:member flex
 • Bank Norwegian
 • Resurs Classic
 • Komplett bank Mastercard
 • Rocker standard

Vilket kreditkort är lättast att få?

För att få ett kreditkort behöver du bli godkänd som kredittagare av den bank eller det företag som utfärdar kreditkortet. Det är inte alltid så lätt att få ett kreditkort, om du inte uppfyller vissa kriterier. Det kommer till exempel alltid att tas en kreditupplysning eller UC på dig när du ansöker om kreditkort. Banken eller långivaren brukar också ställa krav på din inkomst.

Däremot är det inget absolut krav att du har en fast inkomst från en anställning, vilket kan vara fallet när det kommer till större lån som till exempel bolån. Du som har låg och lite mer osäker inkomst ska enligt uppgift ha lättast att få dessa kreditkort beviljade:

 • Bank Norwegian VISA
 • Komplett Mastercard
 • Supreme Card Classic

Rocker – debetkort med möjlighet till kredit

För dig som helt saknar inkomst kan ett debetkort som Rocker vara ett bra alternativ. I grundläget kommer du inte handla på kredit med ditt Rockerkort, utan bara för de pengar som faktiskt finns på ditt konto. Däremot kommer du dessutom få tillgång till Rockerappen, där det går att ansöka om att ansluta en så kallad kontokredit. Det finns även traditionella Rocker kreditkort att ansöka om.

Vilket kreditkort är bäst utomlands?

Du som reser mycket är säkert på jakt efter ett kreditkort som fungerar bra utomlands. På de flesta ställen brukar det inte vara några problem med att kunna handla på kreditkort, i alla fall inte om de utfärdats av lite större banker eller företag. Men det finns all anledning att titta lite extra på de kreditkort som erbjuder till exempel resebonusar när du letar efter kort som är bra utomlands.

Till exempel ger flygbolagen SAS och Norwegian ut egna kreditkort, som ger mycket förmånliga bonusar när det kommer till rese- och flygrelaterade utgifter. De brukar också vara direkt kopplade till respektive flygbolags bonus- eller poängsystem. Med ett sådant kort är det alltså möjligt att tjäna ihop till en flygresa genom att handla mjölk på ICA!

Så väljer du bästa betalkortet utomlands

 • Välj ett kreditkort utan påslag för valutaväxling.
 • Välj ett kreditkort som ger dig extra bra reseförsäkring.
 • Välj ett kreditkort som ger dig flygpoäng för allt du handlar.
 • Välj ett kreditkort som ger dig tillgång till t.ex. VIP-lounge på flygplats.
 • Välj ett kreditkort som erbjuder avbeställningsskydd för resor.
 • Välj ett särskilt resekreditkort där allt ovanstående ofta ingår.

Om du ska tillbringa en längre tid i någon särskild region, kan det vara värt att kolla vilka kreditkort som är vanliga i regionen. Om du själv använder ett typiskt svenskt kort som till exempel ICA eller Coop är det viktigt att du kontrollerar vilket större kortbolag som kortet är kopplat till, till exempel VISA eller MasterCard. I vissa länder finns större möjligheter att betala med den ena eller andra typen av kreditkort.

Vilket kreditkort har lägst ränta?

Villkor och erbjudanden varierar ständigt när det kommer till kreditkort. Du bör alltid hålla dig uppdaterad via aktiva jämförelsesajter och respektive långivare för vad som gäller just nu. Men dessa kreditkort är värda att hålla utkik efter om du letar efter ett kreditkort med lägst ränta:

 • Re:member flex
 • Resurs Gold
 • Resurs Classic
 • Ikano VISA
 • Bank Norwegian
 • Refunder Pay
 • Marginalen Gold
 • Shell Mastercard
 • Marginalen Traveller
 • OKQ8 VISA

Bankkort utan avgift – det absolut billigaste betalkortet

Om du vill ha det absolut billigaste kortet för att sköta dina inköp med, är det ett bankkort utan avgift du söker. Då har du visserligen inget kreditutrymme, men behöver heller inte betala några räntor. Det finns flera bankkort utan avgift, och du som är långtidskund hos en och samma bank kan i vissa fall förhandla bort avgiften på dina bankkort.

Ett bra betalkort kan dock handla om fler saker än att komma så billigt undan som möjligt. Som tidigare nämnts har flera kreditkort exklusiva förmåner kopplade till sig, vilket många tycker är värt att betala för. Det är också möjligt att använda ett kreditkort utan att nyttja krediten längre än innevarande månad för köpet – vilket i princip blir detsamma som att den är gratis. I alla fall om du inte har någon avgift kopplad till ditt kreditkort.